19 Aralık 2013 Perşembe

Başladım Sigaranın Geçmişine Bugün Bitirdim :) Neler dönüp duruyor ruhumuz duymuyor..

Sigarının geçmişi bitmiyor. Bakınız kronolojiye; Amerika, vatandaşını sigaranın zararlı olabileceği konusunda uyarmış. Yıl kaç 1944 ..Dikkatinizi çekiyorum uyarmış ve daha 1800 lerin sonuna doğru bir kaç araştırmacı kanser ile sigara arasındaki bağlantıyı bulmuş olmasına rağmen bunu insaflı olarak 20 yıl sonrasında söylüyor..Ki bu süreyi insaflı olarak belirledim aslında 40 yıla aşkın bir süre önce herşey ortadaymış...Bugünün tütün devleri hangi ülkede!?...Neyse aslında her şey ortada ama önce yasaklamalar, sonra kısıtlamalar, vs...diyerekten günümüze kadar gelmiş...Ehhh adam zaten sigaranın kölesi olmuş sen yasaklasan da, iğrenç fotoğraflar koysan da ,fiyat artışı yapsan da fark eder mi!? Bunu sadece ben, sen mi düşünüyoruz...Çerçevenin dışına baktığında büyük bir sistem var ve bu sistem herşeyi önceden öngörüp ona göre planlı hareket etmekte gayet başarı..Sistem her zaman 10 yıl belki daha fazla bir zamanı öngörerek hareket eden bir oluşumdur...Ötesi  varsa da benim bilgim ve birikimim dahilinde değil. Bilmediğimz neler neler var aslında hepsi birer kurgu ve


20. YÜZYIL
1903: Kanada, İngiltere ve Amerika’da sigaranın zararları ciddi bir şekilde ele alınmaya başlandı, Kanada’da sigaranın yasaklanması için meclise kanun tasarısı verildi.
1914: Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla, sigarayı yasaklama hareketi sekteye uğradı hatta tüm dünyada, cephedeki askerlere tütün yollama kampanyaları başladı.
1920’ler: Tüm dünyada sigara kullanımı hat safhaya ulaştı, bir yılda tüketilen sigara sayısı milyarları buldu.
1930: Almanya’nın Köln Üniversite’si bilim adamları sigara ve kanser arasındaki ilişkiyi istatistiksel olarak ortaya çıkardı.
1934: İlk mentollü sigara üretildi.
1938: John Hopkins Üniversitesi doktorlarından Raymond Pearl sigara içenlerin, sigara içmeyenlere oranla daha genç yaşta öldüklerini belirtti.
1939: Almanya Polonya’yı işgal etti ve İkinci Dünya Savaşı başladı. Cephedeki askerlere sigara taşınmaya başlandı. Bu sırada Alman bilim adamları sigara ve kanser arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine inceleyen yeni bir istatistiksel rapor yayınladı.
1943: Dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %60-%80’nin sigara içiyordu.
1944: Amerikan Kanser Derneği, sigaranın sağlığa zararlı olabileceğini belirtti. Akciğer kanseri ve sigara arasındaki ilişkinin henüz kesinlik kazanmadığını ama gene de dikkatli olunması gerektiği hakkında halkı uyardı.
1947: Kanadalı doktor Norman Delarue akciğer kanseri hastalarının % 90’ının sigara tiryakisi olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı.

BUGÜN 2005 tarine göre;

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sigara kullanımının yılda 5 milyon insanın ölümüne yol açtığını, bu sayının önümüzdeki 20 yıl içerisinde iki katına çıkmasının beklendiğini kaydetti. WHO’nun tahminlerine göre, bugün tüm dünyada 1,3 milyar civarında olan sigara kullanıcılarının sayısı 2025 yılında 1,7 milyarı bulacak.
Sigara yüzünden dünyada her 6,5 saniyede bir kişi ölüyor ve sigaranın dünya ekonomisine yılda yaklaşık 200 milyar dolarlık zarar veriyor.
17 milyon kişinin sigara kullanıcısı olduğu tahmin edilen Türkiye’de de yıllık sigara harcaması 6.5 milyar dolara ulaştı.
Bilimsel çalışma sonuçlarına göre ise dünyada her yıl 5 milyon kişi sigara nedeniyle yaşamını kaybederken, Türkiye’de bu rakam 100 binle ifade ediliyor. 3 milyon KOAH (Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı), 4 milyon da astımlı bulunan Türkiye’de, yılda ortalama 50 bin yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor.
 
Sevgiler
Aylin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder