24 Aralık 2013 Salı

Kadının Sigara ile Tanışması

Kadınların ne zaman dışarıda sigara içmeğe başaldıklarını bu makaleye kadar bilmezdim. Üzerimizde bilinçli bir şekilde oynan olaylardan biri daha...Para sen nelere kadirsin.

" Edward  Bernays , Freud'un Amerikalı yeğeni, en büyük çalışması da kadınlara 1920 lerde sigara içme fikrini aşılamasıdır..

Bernays, 1900 başlarında popüler sınıfların zihinleri üzerinde deneyler yapmaya başlamıştı , amacı toplum psikolojisini inceleyerek alışveriş gücüne yön verebilmek.

En çarpıcı başarısı da kadınları sigara içmeye ikna etmesiydi.

O dönemlerde kadınların sigara içmesi bir tabuydu. Bernays'in eski müşterilerinden, Amerikan Tütün Şirketi genel müdürü George Hill, (dunhill vs) ondan bu tabuyu yıkmanın bir yolunu bulmasını istedi.

G. Hill "Pazarımızın yarısını kaybediyoruz," diyordu, kadınlara sigara satamıyoruz, "Çünkü erkekler, kadınların toplu yerlerde sigara içmesine karşı "

İşe alınan psikolog ve araştırmacılar epey yüksek bir ücret karşılığında problemi keşfetti, kadınlar için sigaranın penisi simgelediğini, ve kadınlara erkeğin cinsel gücünü hatırlattığını belirledi.

Raporlar Bernays'e şunu söylüyordu; "eğer sigarayı erkek iktidarına meydan okuma fikriyle bir araya getirebilirsen, kadınlar da sigara içerler. "

New York'ta her yıl binlerce kişinin katıldığı Paskalya töreni düzenleniyordu.

Bernays, törende bir olay tezgahlamaya karar verdi : Birkaç zengin yeni sosyeteyi kıyafetlerinin içine sigara saklamaları için ikna etti. Sonra törene katılacaklardı. Bernays onlara işaret ettiğinde, sigaralarını gösterişli bir şekilde yakacaklardı. Bu arada Bernays basına haber salarak, kadınların seçme hakkını savunan bir grup kadının, "özgürlük meşaleleri" adını verdikleri sigaralarını yakarak protesto yapmaya hazırlandıklarını bildirdi. Bunun büyük ses getireceğini biliyordu. O anı yakalamak için bütün fotoğrafçıların geleceğini de biliyordu.

"Özgürlük Meşaleleri" ifadesiyle Bernays artık hazırdı, yeni bir simge oluşturdular : kadınlar, genç kadınlar, yeni sosyeteler, İnsan içinde sigara içiyorlar.

Burada Öyle bir ifade kullanıldı ki, eşitliğe inanan herkes onları desteklemek zorunda kalıdı : "özgürlük" meşaleleri.
( Özgürlük heykelinin tuttuğu meşale, kimilerine göre buradan gelen bir semboldür )

Ertesi gün bu olay bütün Amerika'da ve dünya basınında yer aldı . Manşet: "Bir grup genç kız "Özgürlük" ifadesi " olarak sigara dumanı üflüyor .

Bu noktadan sonra kadınlara da sigara satışı artmaya başladı. Bir tek sembolik reklamla, sigara içen kadınlar toplumsal kabul gördü.

Bernays'in yarattığı düşünce şuydu, eğer bir kadın sigara içiyorsa, bu onun daha güçlü ve bağımsız olduğunu gösterir.

Pek tanınmaz ama Bernays'in 20. yüzyıldaki etkisi neredeyse amcası Freud kadar büyüktür. Çünkü Bernays, Freud'un insan hakkındaki fikirlerini alıp, kitlelerin manipülasyonu için kullanan ilk kişiydi. Seri üretim mallarını "insanların bilinç dışı arzularıyla" ilişkilendirerek, ihtiyaçları olmayan şeyleri istemeleri için insanları nasıl ikna edeceklerini Amerikan şirketlerine ilk gösteren kişi."

Sevgiler

Aylin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder