16 Aralık 2013 Pazartesi

Pasif İçicilik- Günümüz Hastalıkları

Son 15-20 yılda dünyaya gelen çocukların çoğunda alerji ve astımdan şikayetçi olduğunu biliyor muydunuz..Ben bile etrafımdan duyuyorsam bir çoğunuz bu durumla karşı karşıya kalıyordur...Popüler hastalıklar olarak günümüzde en çok şikayet edilen astım veya alerjidir...Neden çocuklarımızın genelinde bu iki rahatsızlık söz konusu...Tabiki en başı sigara çekmektedir. Modern Çağın öldürücü silahı..Fazla National seyretmeğe başladım sanırım :)

Pasif içicilik tütün ürünleri yanınca ortaya çıkan dumanın solunması olarak nitelendirilmiş ve soluduğumuz maddeleri sıralamışlar:
Karbonmonoksit (CO)
Nitrosamin
Kadmiyum (Cd)
Benzen
Amonyak
Polisiklik Aromatik Hidrokarbon...

Bu maddeleri google da arattığınızda hepsinin kanserojen olduğunu veya alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdiğini görebiliyorsunuz.

"Pasif içicilik ile ilgili yapılan çalışmalarda kapalı mekanlarda 6 milyondan fazla yetişkinin pasif içiciliğe maruz kaldığı saptanmıştır (5 milyon erkek, 1 milyon kadın). Sigarada bulunan 4000 madde, Türkiye’de ofis, işyeri vb. yerlerde 2,5 milyondan fazla kişiye pasif içicilik yoluyla zarar vermektedir. Ülkemizde yaklaşık 31 milyon yetişkin birey sigara içilen hanelerde oturmaktadır. Bu rakamın takriben 21 milyonu sigara kullanmayan insanlardır. Pasif içicilik tablosu gerçekten çok korkunç, çünkü pasif içiciliğin ciddi sağlık problemleri ve erken ölümlere yol açtığı hakkında oldukça fazla kanıt vardır. Mesela sigara tiryakisi olup da ölen 100 kişiye oranla yaklaşık 10 kişi sigara içmediği halde pasif içicilik yüzünden hayatını kaybetmektedir. Evli çiftlerde bir taraf sigara içiyorsa diğer tarafın akciğer kanseri riski üç kattan fazla artar. Pasif içicilik kalp hastalıklarına yakalanma riskini de en azından %20 arttırır. " 

Hiç bu açıdan bakmamıştım ama sigara içen birinden ziyade sigara kullanmayan birinin pasif içicilikle dahi çok daha fazla zarar göreceği aşikar.....Bu konuda söyleyeceğim çok ama artık yarın görüşürz.şimdilik bu kadar.

Sevgiler

Aylin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder