21 Ocak 2014 Salı

Nikotin Hakkındaki Yanlış Bilgi

Yıllarca nikotinin ölümcül dozu 30-60 mg arasında olduğu belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar bu oranların doğru olmadığını kanıtlamıştır. Prof. Dr. Mayer'ın incelemeleri sonucu nikotinin ölümcül miktarını 60mg değil de 500 mg'ın üstünde olduğunun sonucuna varılmış..

Daha sonrasında Prof. Dr. Goniewics ve bu iş gönül vermiş akademisyenler 18 ve 24 mg lık likitleri incelemişler ve inceledikleri markalardaki likitlerde bulunan nikkotinin düşük olduğunu belirtmişler ve bunun üzerine inceledikleri markalar haricindeki likitlerin daha düşük kaliteye sahip olma ihtimallerine karşın kullanıcıları korumak namına nikotin seviyelerinin belirtilmesi ve aşırı dozda nikotin alımı ile ilgili düzenleme oluşturulmasının doğru olacağını vurgulamışlar..

2013 yılında nikotin ile intihar girişminde bulunmuş olan bir kadın 20 ml lik şişede 18 mg nikotin içeren likiti içmiş..böylece 360 mg nikotin içmiş oluyor..10dk.sonrasında zehirlenme belirtileri göstermiş ve acil servise kaldırılmış..Kusma ve karın ağrısı..

İlginç tarafı zehirlenme belirtileri tam olarak gözlenmemiş ve karbon tedavisi uygulanıp taburcu edilmiş..Aynı kişi sonrasında 1500 mg lık nikotin içince semptomlar artmış ve gene karbon tedavisi yapılarak  6 saat kadar gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilmiş..Artık bu kişiye psikolojik destek vemek gerekir.

Anlaşılan yetişkin bir bireyde hemen başvurulduğunda tedavisi mümkün ve ölümcül değil ama genede çocuklardan uzak tutmakta fayda var diye düşünüyorum..Evimizde bin çeşit likit var hele benim evimde; çocuklu arkadaşlarımın geldiği zaman tüm likitleri ortadan kaldırıyorum ki gönlüm rahat etsin..sizler de lütfen çocukalrınıza anlatınız..Çocuk meraklıdır ve ne yapacağı belli olmaz..Ama anlatırsanız da bunu anlayacak yaşta olanlar olayı idrak edebilir..edemeyenler için başka çözümler üretin nasıl deterjanlardan çocuklarımızı koruyorsak ama çocuğum içme zehirlenirsin diyorsak likitler içinde aynı hassasiyetigöstermek ve anlatmak zorundayız.

Sevgiler

Aylin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder