3 Ekim 2013 Perşembe

Elektronik Sigara Zararlı mı?

Elektronik Sigara Zararlı mı?

Yazılı ve görsel medyanın bas bas bağırarak elektronik sigara zararlıdır demesi ile başlayıp hiç bir neden veya araştırma öne sürmeden böyle ithamlarda bulunup insanların kafasının karışmasına hatta normal sigaranın elektronik sigaradan bile daha iyi olduğunu düşündürmesinin sebebi nedir?

Sokakta elinizde elektronik sigara gören insan " bırak bunu seni öldürür "deyip normal sigarasından bir nefes çekiyor ..Güler misin, ağlar mısın!?

Şimdi gelelim elektronik sigaranın zararlarına ; bu satırları elektronik sigara çok zararlı öldürür deyip sigarasını tellendiren zihniyete yazıyorum...Yazılan, çizilen herşeyin doğruluğuna inanmamak gerektiğini geçen aylarda yaşanan ve hala zaman zaman tekrarlanan olaylarda görmedik mi!? .......
Avrupa da yapılan bir çok araştırma elektronik sigaranın, sigarayı bıraktırmada etkili bir yöntem olduğunu kanıtlamış durumda. Hatta geçen bbc haberin konusuydu...Bizim ülkemizdeki gelişmelere gelecek olursak  Doç. Dr. Fatih Uğur, yaptığı araştırma sonucu ,elektronik sigarada tütünün yanmasıyla oluşan , kanın oksijen taşıma kapasitesini bozan karbonmonoksit ve kansorejen olan tarın bulunmadığını söylemiş...

Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise araştırmaları sonucunda normal sigarada 4 binin üzerinde kimyasal bulunduğunu  ve bunların 43'ünün kansorejen ve 400'ünün ise toksik (zehir) olduğunu belirterek: elektronik sigarada kartuş sıvısının ısınması ile oluşan buharda eser veya az miktarda toksik madde varlığı saptandığını, bu toksik maddelerin normal sigaraya göre 9 ile 450 kez daha az olduğunu da araştırmalarında ortaya çıkmıştır.

Ayrıca ısıtıcı ünite ile kartuşun birlikte imal edildiği kartomizer denilen bir bölüm içeren elektronik sigaraların, sıvısında ve oluşan buharında az oranda, çok küçük partiküller şeklinde metal parçacıkları gözlenmiş olduğundan bu metal parçacıklarının solunum sistemi hastalıklarına yol açma riskinin olduğunu da belirtmiştir.

Şimdi buradan ve deneyimlerimden yola çıkaracak: sigaraya göre çok ama çok az toksit madde olduğunu, sadece cartomizer denilen sitemlere dikkat edilmesi gerektiği sonucuna varmış bulunmaktayım.

Burada dikkat edimesi gerekilen konu kullandığınız elektronik sigaranın gerçekten kaliteli olması ve üretici firmanın Türkiye de olmasa da Yurtdışında analiz, tahlil yaptırıp yaptırmadığına ve ülkelerin sağlık bakanlıkları tarafından onaylanmış olmalarına dikkat etmemizdir..Boşuna Ovale likit veya Natura likit kullanmıyorum..Körü körüne bir şeyi uygulamak veya kabul etmek yerine araştırmakta fayda var. :) ...
Eh kartuşlu sistemler de diğer sistemlere oranla daha sağlıklı gözükmekte. Çünkü atomizer denilen ısıtıcı bölüm, cartomizerlerde veya clearomizerlarda olduğu gibi kartuş haznesine tam olarak girmemektedir. Bu da bahsedilen metal parçacıkların olmayacağı anlamına gelebilir.

Yaz yaz bitmez yarın görüşmek üzere .....

Sevgiler
Aylin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder